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発酵:ぬか漬け作りに挑戦&巻きずし試食 Challenge in Making Rice Bran Pickles & Enjoy Rolled Sushi

発酵体験:ぬか漬け作りに挑戦&巻きずし試食 Challenge in Making Rice Bran Pickles & Enjoy Rolled Sushi

Tokyo Vegan & Fermentation Meetup Event (東京ヴィーガン発酵Meetup)

日本の大事な文化、ぬか漬けを始めよう!

発酵の専門家の大瀬由生子先生を講師に、ぬか漬け講座を開催します。
今回、日本の発酵、ぬか漬けを世界に紹介したく、外国人の方も楽しめる内容となっています。

みなさん、ぬか漬け作りに挑戦してみませんか?
発酵の基礎を学び、ぬか床を作ります。
作ったぬか床は持ち帰り、ご自宅で好きな野菜などでぬか漬けを楽しめます。
 
    • 日時:2023年4月30日(日)
      1回目:10:30〜12:00、2回目:14:00〜15:30(2部制 各回6名様)
    • 開催場所:楽々テラス
      東京都千代田区鍛冶町1丁目3-8
      (JR神田駅から徒歩3分)
  • 参加費:2,800円 当日お支払いください
  • 参加申込こちらから
  • 内容:
    1.発酵の専門家、大瀬由生子先生の講義を交えながら、発酵の基礎と失敗しないぬか漬けの作り方を学びます。
    2.先生がつけたぬか漬けでまき寿司作りを楽しみます。
    3.試食タイム

  • 持ち物:ジップロックに入れたぬか床を持ち帰るバッグ、
    手をふくもの(お手拭き、ハンカチ等)

『日本の大事な文化、ぬか漬けを始めよう』(日本語の説明は英語の後にあります)
I am thrilled to announce the first event of our group, which promises to be an exciting and informative gathering.

Join us and experience the making of nukazuke (rice bran pickles), a cherished Japanese culinary tradition. In this workshop, you will learn the fundamentals of Japanese fermentation and get hands-on experience making a nukadoko (rice bran bed) for the first time.

Take home your very own rice bran bed and enjoy the delicious rice bran pickles with your preferred vegetables at your leisure.

This workshop is taking place on Sunday, April 30, 2023, with two sessions available:
①10:30-12:00 and ②14:00-15:30
Fee: 2,800 yen
Reservation form:
https://forms.gle/H945ehoiKrjXSXYz5

Please note that reservations are required, and each session has a maximum capacity of six people.

In addition to learning how to make nukazuke, you will listen to a lecture by Yuko Ose, an expert in fermentation. Yuko will guide you through the process of making rice bran pickles successfully, ensuring that you leave the workshop feeling confident in your skills.
To top it off, Yuko will create rolled suchi (makizushi) using the rice bran pickles made during the workshop, which you can taste and savor. You can try to make makizushi if you want.

Don’t forget to bring a bag to take home your rice bran bed in a ziplock bag and a handkerchief or something to wipe your hands. Don’t miss out on this incredible opportunity to immerse yourself in Japanese culture and learn a new culinary skill!

 

 

失敗しない美味しいぬか漬けのひみつ


ぬか床は東洋のヨーグルトとも言われる乳酸菌の宝庫。塩漬けの漬けものとは違い、乳酸菌や酵母菌など微生物の力を借りて作る発酵食品です。発酵食品は腸内環境を整え、善玉菌を活性化します。
ぬか床作りの材料となる米ぬかにはビタミンミネラル類が豊富に含まれています。

野菜をそのまま食べるのではなくぬか漬けにして食べることで、野菜のビタミンB群は5~10倍に増加します。
ぬか漬けは究極のローフード。加熱しませんからビタミンが熱で壊れることもないのです。
もちろんスーパーの漬け物コーナーでも手に入りますが添加物がたくさん含まれています。

手作りのぬか漬けは微生物の発酵により旨味甘み成分がつまった、栄養満点完全無添加の自然食です。
当協会のぬかはそのまま食べても美味しい新鮮な無農薬の米ぬかを使い、微生物が活発に活動する旨みあるぬか床を作ります。
ぬか床は管理が難しそうと思っている方も微生物の働きを知れば発酵食は、難しくないのです。なぜ毎日かき混ぜる?水が出てきたらどうする?足し糠は?保存場所は?旅行に行くときは?などお伝えいたしますので失敗しらず!
失敗しないぬか床作りをお持ち帰りいただきます。

先人たちが伝えてくれた暮らしの知恵であるぬか漬けで体を健やかに保ちましょう。

参加申し込み


◆イベント参加申し込みはこちらのフォームからお願いします。
メールでの参加申し込みはinfo@feelculture.co.jp宛に

このイベントはTokyo Vegan Fermentation Meetupのイベントです。

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FCJ編集部
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